Par – Abatele fetel (Stoc epuizat!)


Soi obtinut in Italia.

Pomul este de vigoare mijlocie.

Fructul este mare sau foarte mare 265-400g , piriform, mult alungit, cu suprafata neteda sau usor valurata, gat gros si foarte lung. Pe partea Nordica precinta un sant ca la soiul Cure. Pielita este de culoare verde-galbuie acoperita uneori deo roseate spalacita, roz-oranj cu puncte de rugina mici si dese. Pulpa este de culoare alb-galbuie, consistenta, suculenta, dulce, cu aroma fina, fara sclereide.

Fructele se recolteaza in a doua jumatate a lunii septembrie si se pot pastra pana in noiembrie. Vezi detalii „Par – Abatele fetel (Stoc epuizat!)”

Par – Conference


Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana piramidala, inalta.

Fructul este mijlociu 100g, lung piriform, usor tras spre peduncul. Pielita este de culoare verde-galbui la recoltare, galben-pal la coacere, acoperit cu o rugina fina bruna-galbuie, cu puncte subcutanate brune. Pulpa este galben-verzuie cu nuanta portocalie in jurul inimii, fondant, suculenta, dulce, putin acidulate, cu aroma placuta.

Maturizarea fructelor se realizeaza in octombrie-noiembrie. Vezi detalii „Par – Conference”

Par – Williams rosu (Stoc epuizat!)


Este o mutatie a soiului Williams in SUA.

Pomul este de vigoare mijlocie.

Fructul este cam de aceeasi marima si forma ca si Williams. Pielita este colorata in rosu aproape in intregime, lucioasa, cu suprafata valurata. Pulapa alba, foarte fina, fondant, intens aromata. Fructele se coloreaza in rosu, imediat dupa fecundare. Fructifica partenocarpic.

Se maturizeaza in a doua jumatate a lunii august. Vezi detalii „Par – Williams rosu (Stoc epuizat!)”

Par – Williams


Soi obtinut in Anglia in 1770.

Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana piramidala rara,

Fructul este mijlociu sau mare 150-260g, tronconic, usor asimetric cu suprafata usor valurata. Pielita de culoare verde-galbui, foarte rar cu rumeneala pe partea insorita, subtire cu puncte mici, ruginii pe tota suprafata. Pulpa este de culore alba, uneori cu nuanta galbuie, fina foarte suculenta, fondant, dulce, intens aromata.

Fructele se maturizeaza in a doua jumatate a lunii august si se pot pastra 14-20 zile, dupa recoltare. Nu are afinitate cu futuiul. Fructifica si partenocarpic.

Vezi detalii „Par – Williams”

Par – Napoca


Soi obtinut la SCDP Cluj in 1969.

Pomul este viguros, cu coroana larg conica.

Fructul este piriform, de marime mijocie 130-140g, foarte aspectuos. Pielita este subtire, galbena, acoperita pe partea insorita cu o roseate sau striatiuni rosiatice. Pulpa este de culoare alb-galbuie, fondanta, suculenta, dulce, placut acidulate, fin aromata.

Fructele se maturizeaza in a doua jumatate a lunii august si se potpastra la 15-20 septembrie. Are afinitate buna cu gutuiul. Vezi detalii „Par – Napoca”

Par – Favorita lui Clapp


Pomul este viguros, cu coroana larg piramidala.

Fructul este mijlociu spre mare 150-250g . Pielita este de culoare verde-galbuie, acoperita cu un rosu caramiziu sau rosu-violaceu pe partea insorita, cu puncte de rugina mici si dese, neteda, lucioasa. Pulpa este de culoare alba, galbuie cu nuante de roz in jurul inimii, suculenta, fina fondant, cu aroma si gust foarte placut.

Maturarea fructelor se esaloneaza de la inceputul pana la sfarsitul lunii august, in functie de zona de cultura. Nu are afinitate cu gutuiul. Vezi detalii „Par – Favorita lui Clapp”

Mar – Granny smith


Soi din Australia, obtinut in 1868.

Pomul este viguros, cu coroana larg dresata.

Fructul este mare 216g, sferic. Pielita este groasa, ceroasa, unsuroasa, de un verde intens si galbuie la coacere, cu multe puncte subcutanate albe. Pulpa este de culoare alb-verzuie, foarte crocanta, suculenta, acidulate si slab aromata. Se recolteaza in octombrie si se pot pastra pana primavera tarziu. Vezi detalii „Mar – Granny smith”

Mar – Poinic


Pomul este viguros, cu coroana larga.

Fructul este mijlociu sau mare, sferic-turtit cu suprafata slab valurata, galben-verzui la recoltare, galben la maturitatea de consum, uneori se astern dungi longitudinal foarte fine. Pulpa este alb-galbuie spre exterior si verzuie in zona delimitate de fasciculele inimii, consistenta, dulce cu aciditate slaba, putin aromata. Vezi detalii „Mar – Poinic”

Mar – Parmen auriu


Pomul este de vigoare mare, cu tipil II de fructificare.

Fructul este de marime mijlocie sau supramijlocie. Pielita este de cuoare verde-galbuie la recoltare, galben portocalie cu reflexe aurii la maturitatea de consum. Pulpa este galbuie, cu numeroase nrvuri aurii, suculenta, crocanta, fina, dulce-acidulata, aromata. Vezi detalii „Mar – Parmen auriu”

Mar – Generos (Stoc Epuizat!)


Soi obtinut  la SCDP Voinesti.

Pomul este de vigoare mica, cu tipul II de fructificare.

Fructul este de marima mijlocie sau mare cu suprafata neteda. Pielita este fina, usor pruinata de culoare galben-verzuie peste care se aseaza un rosu portocaliu cu striuri. Prezinta puncte subcutanate cenusii, dese si mari. Pulpa este de culoarea galbena, fina, consistenta, suculenta, suculenta dulce-acidulata, cu gust forte bun.

Se recolteaza in a doua decada a lunii septembrie si se poate pastra 125-140 de zile. Este rezistent la rapan si fainare. Vezi detalii „Mar – Generos (Stoc Epuizat!)”